Шполянська Районна
Державна Адміністрація
Шполянський район, Черкаська область

Шполянське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Черкаській області інформує

 

ДО НАДЗВИЧАЙНИХ СИТУАЦІЙ ПОТРІБНО БУТИ ГОТОВИМИ

   Враховуючи прогноз погодних умов  та стан природної  і техногенної безпеки, упродовж прогнозованого періоду ймовірне виникнення ускладнень або надзвичайних ситуацій природного та техногенного характеру.

   Внаслідок  можливі аварійні ситуації в електро, газопостачанні населених пунктів, на каналізаційних системах та об’єктах і джерелах водопостачання, на транспорті, пожежо та вибухонебезпечних об’єктах, пожеж та вибухів в житловому секторі, тощо. 

   Зберігається високою ймовірність виникнення випадків та спалахів інфекційних захворювань та отруєнь людей.
   На період надзвичайних ситуацій може виникати погіршення санітарно-епідемічної ситуації, пов’язаної з водопостачанням та харчуванням населення. Про це слід пам’ятати всім.
   Щоб уберегти себе, свої сім’ї та оточуючих  від епідемічних ускладнень слід бути обачливими  при споживанні води та харчових продуктів, виборі джерела водопостачання.
   Вода може бути джерелом збудників вірусних гепатитів, ротавірусної інфекції, дизентерії, лептоспірозу, різних глистних та багатьох токсичних сполук, особливо нітратів.
   Пам’ятайте, що забруднена нітратами вода на вигляд чиста, прозора, без запаху і видимих домішок, звичайна за смаком. Тому ніколи не використовуйте для харчових цілей, особливо для приготування дитячих сумішей, воду з невідомих Вам джерел (криниць, каптажів, свердловин).
   В той час, коли кип’ятіння забрудненої мікробами води    їх знищує, то токсичність забрудненої нітратами води, навпаки, при кип’ятінні збільшується на 40-80%. Нітрати, потрапляючи в шлунково - кишковий тракт, можуть спричинити гостре та хронічне отруєння організму. Блокується  гемоглобін еритроцитів крові, внаслідок чого відбувається кисневе голодування тканин організму, що в окремих випадках може призвести до летальних наслідків.
   Тому, вирушаючи в дорогу, чи в разі різних аварійних ситуацій на джерелах та системах водопостачання краще тимчасово  для приготування їжі та пиття використовувати воду промислового виготовлення, яку слід придбати заздалегідь.
   В період надзвичайних ситуацій на певних територіях може виникнути дефіцит харчових продуктів та поширення стихійної торгівлі, особливо продуктами домашнього виготовлення, фальсифікованими та продуктами невідомого походження.
   Будьте пильними! Збудники сальмонельозу, ботулізму, харчових токсикоінфекцій не дрімають. Вони можуть бути не лише в сировині, а і в готових блюдах і консервах з м ’ яса, особливо птиці, яєць, риби,  молока, грибів, тощо при не дотриманні температурних режимів їх приготування, умов та термінів їх зберігання.
 Навіть при інтенсивному розмноженні сальмонел та збудників ботулізму у харчових продуктах,  вони не змінюють ні смаку, ні запаху, ні їхнього зовнішнього вигляду.
   Необхідно категорично виключити придбання виготовлених в невідомих домашніх умовах продуктів харчування, зокрема консервів з риби, грибів, в’яленої, копченої, соленої риби, тощо в місцях не санкціонованої  торгівлі та у приватних осіб. В кожній оселі слід  мати певний запас самих необхідних харчових продуктів, в тому числі консервованих, відомої Вам якості. Слід пам’ятати, що безпеку консервованої продукції з риби, м’яса, птиці  домашнього виготовлення забезпечить лише метод автоклавування при їх виготовленні.
   Проводьте активну боротьбу з гризунами.
   Для попередження забруднення харчових продуктів та води збудниками сальмонельозу та  особливо небезпечних захворювань- лептоспірозу, туляремії, бруцельозу, туберкульозу  дуже важливо зберігати  харчову продукцію у не доступних для мишовидних гризунів  місцях. Гризуни є також резервуаром борелій - збудників хвороби Лайма, які передаються до людини через укуси кліщів, проте не виключений і аліментарний шлях зараження. Не слід забувати, що гризуни є джерелом  та перенощиком збудника сказу.
   Не проведення суцільних дератизацій територій населених пунктів та низький рівень охоплення дератизаційними роботами  об’єктів району привело до значного збільшення кількості мишовидних гризунів. Зволікають проведенням дератизаційних  робіт на прилеглих територіях і орендарі місцевих водоймищ.
   Як результат, район вважається не благополучним по  захворюваності на хворобу Лайма (в поточному році зареєстровано 14 випадків). та лептоспірозу (2 випадки). Ензоотичними територіями являються адмінтериторії м. Шполи, сіл Кримки, Скотарево, Товмач,  Лебедин, Журавка, Мар’янівка, Матусів, Лозуватка, Капустино; по лептоспірозу - с. Матусів та с. Товмач.
  При будь – яких обставинах дотримуйтесь правил особистої гігієни. Часто мийте руки, навіть в разі відсутності води обробляйте їх вологими серветками, одеколоном, туалетною водою, горілкою чи іншими спиртними напоями. Бажано мати завжди при собі супершвидкий розпилювальний дезінфікуючий засіб, який знищує бактерії (включаючи туберкульозну паличку), віруси (збудники гепатитів, ВІЛ- інфекції,  грипу), грибки та не потребує після використання змивання.
   Використовуйте ці поради, вони допоможуть зберегти Вам здоров’я. 

Начальник відділу державного нагляду
за дотриманням санітарного законодавства
Шполянського районного управління 
Головного управління Держпродспоживслужби
 в Черкаській області                                                                                                                                                      М.І.Михайленко

 

 

БЕРЕЖІТЬСЯ ГРИПУ! 

   Серед інфекційних захворювань, які офіційно реєструються в Україні, грип та ГРІ в загальній сукупності складають більш як 90%. Щорічно майже кожний шостий мешканець України  хворіє на грип та ГРІ. Станом на 14 січня 2019 року з початку епідемічного сезону 2018-2019 років в Шполянському районі захворіло 5265 осіб, що становить  12.4% населення району, з них 2177 дітей.
   Епідемічний сезон грипу триває орієнтовно з вересня - жовтня по березень - квітень. В цей період є найбільший ризик зараження цим недугом. В районі відмічається ріст захворюванності на 1,4% в порівнянні з аналогічним період 2018 року. Пік захворюваності в районі очікується на  кінець січня та лютий місяць поточного року.
   За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я у сезоні 2018-2019 років в Україні циркулюють наступні віруси грипу: A(H1N1) pdm09 та A (H3N2). На сьогодні  в Україні зареєстровано 19 летальних випадків від грипу.
   Грип має симптоми схожі з іншими з гострими респіраторними вірусними інфекціями, але є набагато не безпечнішим. Грип – це високо контагіозне вірусне захворювання з можливістю важких ускладнень та ризиком смерті. Джерелом інфекції при грипі є хвора людина. Особливо заразною інфікована людина при грипі є в розпал хвороби, в гарячковому стані. Хвора людина  заразна в середньому 4-7 днів.


   Як відбувається зараження?

   Інкубаційний період при грипі (період від моменту  зараження по появи перших ознак захворювання) зазвичай становить 1-2 дня, але може бути від кількох годин до 3-х днів. Потрапляючи на слизову оболонку верхніх дихальних шляхів, вірус проникає в їх епітеліальні клітини, потрапляє в кров і викликає інтоксикацію. Створюються умови для активізації різних видів бактерій, а також для проникнення ззовні нових бактерій, що викликають вторинну інфекцію - пневмонію, бронхіт, отит, загострення хронічних захворювань, можуть постраждати серце, суглоби.


   Хто є джерелом інфекції?


    Єдиним джерелом і розповсюджувачем інфекції є хвора людина. Основним шляхом поширення вірусів грипу від людини до людини вважається повітряно-крапельне зараження при розмові, кашлі, чханні. Поширення вірусів грипу може відбуватися і контактно-побутовим шляхом при недотриманні хворим і оточуючими його особами правил особистої гігієни, в тому числі користуванні спільними предметами догляду (рушник, носові хустки, посуд та ін.), які не піддаються обробці та дезінфекції. Необхідно пам'ятати, що інфекція легко передається через брудні руки.


   Як проявляється грип?

   В інкубаційний період у багатьох осіб, які мали контакт з хворим, появляється легкий озноб, недомагання та короткочасне підвищення температури до 37,5градусів, рідше до 38 градусів, на що часто не звертається увага. Після цього хвороба розвивається бурно: підвищується температура до 38 - 40 градусів, з'являється озноб, сильний головний біль, запаморочення, ниючий біль в очних яблуках, м'язах, кістках та великих суглобах. В перші сутки з’являється сухість і першіння в області носоглотки, рідше в області трахеї та набухання слизистої носа.  На 2-3 добу у багатьох хворих з’являється нежить з незначними рідкими потім слизовими виділеннями, болісний кашель, який іноді супроводжується болями за грудниною. На 3-4 день кашель стає вологим, відходження мокроти приносить хворому полегшення. При тяжких формах хвороби нежить появляється у більш пізній термін або відсутній. 
   Для грипу характерна короткочасна лихоманка. Висока температура при неускладненому грипі тримається 2-5 днів, зниження її проходить різко супроводжуючись потовиділенням. Повторне підвищення температури в більшості випадків свідчить про появу ускладнень, загострення хронічної або приєднання вторинної інфекції. В разі приєднання бактеріальної флори виділення з носа набувають слизово-гнійного і навіть гнійного характеру.
 

    Що робити, якщо ви захворіли?

   При перших симптомах необхідно звернутися до лікаря. Дотримуйтесь постільного режиму і всіх рекомендацій лікаря. Самолікування при грипі неприпустимо, адже передбачити перебіг грипу неможливо, а ускладнення можуть бути самими різними-найчастіше це вірусна пневмонія, серцева недостатність, які  можуть лише за 4-5 днів привести до смерті хворого.
   Якщо стан хворої людини погіршується, не зволікайте з госпіталізацією, адже тепер під загрозою її життя. Викликайте «швидку» чи терміново звертайтеся до лікарні, якщо присутні наступні симптоми:
•    висока температура тіла, що довго не знижується;
•    затруднення дихання;
•    сильна блідніть або посиніння обличчя;
•    болі у грудній клітці;
•    домішки крові у мокроті;
•    порушення свідомості, надмірна сонливість чи збудженість;
•    падіння артеріального тиску;
•    багаторазове блювання та випорожнення.
 

    Як захистити себе від грипу?

  Вірус грипу небезпечний, але не всесильний. Можна легко уникнути зараження грипом навіть під час епідемії, якщо дотримуватись кількох простих речей:
- Уникати скупчення людей-аби зменшити вірогідність контактів із хворими людьми, які є заразними навіть до появи очевидних симптомів. Намагатися уникати близьких контактів з людьми уже з грипоподібними симптомами (по можливості триматися від них на відстані більше 1 метра).
- Підвищувати захисні сили організму: займатися фізичною культурою, правильно харчуватися, своєчасно і достатньо відпочивати, приймати вітамінно-мінеральні комплекси.
-  Регулярно і ретельно мити руки з милом, особливо після кашлю або чхання, після перебування в громадському транспорті, контакту з грішми тощо. Спиртовмісні засоби для очищення рук також ефективні.
- Уникати дотиків руками до свого носа, очей і рота. Інфекція поширюється саме таким шляхом.
- Користуватися тільки одноразовими паперовими  серветками і  рушниками - як після миття рук так і для того, щоб прикривати рот і ніс при чханні,  кашлю, а також при нежиті. Після використання викидати хустку в кошик для сміття.
- Необхідно регулярно провітрювати приміщення та робити вологе прибирання як у помешканнях, так і в робочих приміщеннях, щоб не залишити навколо себе живі віруси і бактерії, які можуть залишатися активними впродовж кількох годин і після перебування у приміщенні хворої людини.
- Дотримуватись необхідних температурних режимів в дитячих навчальних, лікувально-профілактичних закладах, підприємствах, установах, житлових приміщеннях.
-  Уникати як переохолоджень, так і перегрівання.
-  Під час епідемії грипу та ГРІ не рекомендується активно користуватися міським громадським транспортом, по можливості уникати місць скупчення людей, ходити в гості і т. ін.
   При захворюванні на грип та ГРВІ, слід залишитися вдома, викликати лікаря. Максимально уникати контактів з іншими членами сім'ї, носити медичну маску, дотримуватися правил особистої гігієни. Це необхідно, щоб не заражати інших і не поширювати вірусну інфекцію.
   Захворіти на грип може людина з будь – якої соціальної групи, віку та статі. Однак імовірність захворіти значно вища для дітей у віці від 6 місяців (до цього віку малюків бережуть антитіла мами, отримані в період внутрішньоутробного розвитку), для людей похилого віку, вагітних жінок, осіб, які часто хворіють на гострі респіраторні інфекції. Це пояснюється низьким рівнем імунітету і, як наслідок - низькою опірністю до вірусу грипу.
   Найефективніший засіб в профілактиці грипу – вакцинація, яка проводиться лише в лікувальних закладах. Вакцинації потребує кожна людина, яка піклується про своє здоров'я і здоров'я оточуючих. 70-80% провакцинованих співробітників в колективі створюють імунний прошарок, який надійно захищає від грипу. Своєчасна вакцинація знижує захворюваність на грип в кілька разів, пом'якшує перебіг хвороби, скорочує її тривалість, запобігає ускладненням. Щеплення від грипу найкраще робити в жовтні-листопаді, коли епідемія ще не почалася. Імунітет виробляється приблизно 2 тижні. Вакцинуватися можна і впродовж епідемічного сезону, це не ослабляє, а посилює здатність організму протистояти грипу. В нашому районі щепилось 236 осіб.
   На сьогодні в Україні затверджений оновлений штамовий склад для 2-х вакцин проти грипу: ВАКСІГРИП – тетра (VAXIGRIP), виробник Франція та ДЖІСІ ФЛЮ/GCFLU, виробник Південна Корея.
   Дотримання цих елементарних правил суттєво підвищує Ваші шанси уникнути небезпечного захворювання, дозволить зберегти життя і здоров'я Вам і людям, що знаходяться поруч з Вами.
 
   Будьте здорові!

 

За́хідний кукурудзя́ний жук (лат. Diabrotica virgifera)небезпечний шкідник   кукурудзи

   Первинним ареалом кукурудзяного жука, є територія США, де і на даний час він залишається найбільш небезпечним шкідником кукурудзи. Сприяє цьому вирощування монокультури кукурудзи і стійкість харчуватися генетично модифікованою кукурудзою, яка раніше викликала  його загибель.

     У Європі шкідник уперше був виявлений в 1992 році на території Сербії.  За останні 25 років він розповсюдився по території Болгарії, Угорщини, Хорватії, Боснії та Герцеговини, Румунії, Словаччини, Чехії, Австрії, Італії, Швейцарії, Франції, Бельгії, Великобританії, Нідерландів, Словенії, Польщі, Німеччини, Білорусі, Греції. На території України вперше виявлено у 2001 році в Закарпатській області. Щороку ареал його невпинно збільшується й наразі діабротику виявляють на посівах кукурудзи в Закарпатській, Львівській, Івано-Франківській, Тернопільській, Чернівецькій, Вінницькій,  Житомирський, Хмельницькій, Волинській областях.  На Черкащині  виявлено у 2018 році в Уманському, Звенигородському, Корсунь – Шевченківському і Маньківському  районах де накладено карантин.

   Морфологічні та біологічні особливості.

   Цикл розвитку шкідника включає: яйце, личинку, лялечку, імаго. За рік проходить повну стадію розвитку одного покоління. Доросла комаха (імаго) має розміри 4,2-6,8 мм. Тіло видовжене, жовтувато-коричневе.

   Поява імаго спостерігається із середини червня, масовий виліт збігається з періодом цвітіння кукурудзи Пік яйцекладки настає в середині липня і триває до кінця серпня. Плодючість 1 самки до 1000 яєць, які вона відкладає в поверхневі шари ґрунту на глибину 10 см біля основи стебла рослин, віддаючи перевагу пухким, родючим та вологим ділянкам.

   Шкодочинність.

   Шкоди завдають як жуки, так і личинки.  Жуки живляться  пилком, незрілим зерном та листям кукурудзи, а також пилком інших рослин із родини гарбузових та бобових. Через живлення жуків  зменшується кількість зерен у качані, внаслідок чого знижується врожайність.

  Личинки західного кукурудзяного жука э монофагами, живляться тільки корінням кукурудзи на ранньому етапі розвитку культури (приблизно 30 днів), і водночас заносячи збудників кореневих гнилей. У результаті пошкоджені рослини жовтіють, відстають у рості, в’януть, а молоді нерідко зовсім гинуть. Ослаблені дорослі рослини під час сильних вітрів та дощів легко вилягають, і стебло набуває форми «гусячої шиї». При цьому стає повністю або частково неможливим механізоване збирання врожаю.

    Розповсюдження.

   Це досить тривалі – від 45 хвилин до 4 годин  перельоти імаго в пошуках кормових рослин. Напрямок перельотів жуків пов’язаний переважно з напрямком вітру, що полегшує їх розселення. У середньому за рік  шкідник просувається на відстань  до 80 км. Також  шкідник  поширюється і транспортними засобами, які прибувають з країн, де розповсюджений шкідник. Поширення яєць може відбуватися з водними потоками. Слід відмітити, що з насінням кукурудзи  не переноситься, оскільки імаго жука достиглим насінням не живиться.

    Заходи

   Щорічна ротація посівів кукурудзи з культурами, що не пошкоджуються личинками  західного кукурудзяного жука, а саме: зернові колосові, соняшник, картопля, багаторічні трави тощо.  Висівати кукурудзу на одному і тому ж полі можна лише через 3 роки, не допускаючи монокультури кукурудзи.

   Культивування сортів і гібридів кукурудзи з міцною кореневою системою та підвищеною регенераційною здатністю до укорінення повітряних коренів, підгортання рослин окучниками при культивації.

      Якщо  на полі кукурудзи  виявлено первинні осередки шкідника, то слід вжити цілу низку заходів. Зокрема, запроваджувати карантинний режим відповідно до законодавства; (Наказом АПК від 28.03.2005№117
     «Інструкція з виявлення, локалізації та ліквідації вогнищ західного кукурудзяного жука»).

    Після збирання врожаю поле переорюють, залишають зимувати. Оранку рекомендується проводити відвальним плугом. Застосування відвального обробітку грунту, малосніжні і холодні зими зумовлюють глибоке промерзання ґрунту, відповідно — і часткову загибель яєць шкідника. Навесні тут висівають інші культури.

     З хімічних заходів  в   даний час проти західного кукурудзяного жука зареєстровано два препарати: Кайзо ,в.г.- 0,3 кг/га, Карате Зеон 050, мк.с.- 0,3 л/га.  Певний профілактичний ефект може дати протруювання насіння кукурудзи дозволеними згідно «Переліку..» препаратами проти комплексу наземних і грунтових шкідників: Форс Зеа 280 FS, т.к.с. – 5-6 л/т, Вайпер, т.н.-3,5 кг/т, Даліла 600. т.н.-5,0-9,0 л/т, Ін Сет, в.г.-4,5 кг/т, Команч WG, в.г.-28 кг/т, Круїзер 600 FS, т.к.с.-4,5 л/т , Пончо 600 FS, т.к.с..-3,5 л/т.

      На Черкащині критичної шкодочинності західний кукурудзяний жук поки що не набув. Однак на цю проблему  виробникам, які вирощують кукурудзу, потрібно пильніше звернути увагу.

 

 

Провідний спеціаліст

ГУ Держпродспоживслужби

в Черкаській області                                                                                                                                                Анатолій Плосконос