Шполянська Районна
Державна Адміністрація
Шполянський район, Черкаська область

Шполянське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Черкаській області інформує

 До уваги жителів Шполянщини!!! 

Результат пошуку зображень за запитом "картинки планова пероральна імунізація диких м’ясоїдних тварин"


    У вересні-жовтні 2019 року (в залежності від погодніх умов) на території Шполянського району буде проводитися осіння  планова пероральна імунізація диких м’ясоїдних тварин (лисиць, вовків, єнотовидних собак) проти сказу повітряним методом. 
    Розповсюдження принад, які містять високоімунну безпечну вакцину проти сказу, буде здійснюватися авіатранспортом над лісовими  та сільськогосподарськими угіддями, поза територіями населених пунктів та водойм. Принада безпечна для людей та тварин, має вигляд брикетів розміром із сірникову коробку з різким запахом м'ясокісткового борошна. Усередині приманки знаходиться капсула з вакциною проти сказу. 
    Сказ – одна з найнебезпечніших вірусних хвороб, спільних для тварин та людей, за якою уражається центральна нервова система з ознаками поліенцефаломієліту, супроводжується паралічами і завжди закінчується смертю. Поширюють сказ у природі лисиці, вовки, єнотовидні собаки та бродячі тварини.
    Складна епізоотична ситуація щодо сказу в Україні та Черкаській області вимагає радикальних заходів, серед яких одне з основних місць займає пероральна імунізація диких м’ясоїдних, ефективність якої доведена як в експериментальних, так і в польових умовах.
 Тому, шановні жителі Шполянщини, коли ви побачите у лісі, десь у полі  приманку з вакциною розміром із сірникову коробку,  просимо не брати брикети в руки та не переносити з місця де їх розкладено.

                                                                                                                                                                            З повагою
                                                                                                                                                      начальник управління   Л.В.Погасій
 

Ботулізм - смертельне отруєння!

   В поточному році епідемічна ситуація із захворюваності населення на ботулізм як в Україні так і Черкаській області залишається напруженою. Випадки захворювань, які виникали за останні роки серед населення нашої області були пов’язані з вживанням в’яленої річкової риби та м’ясної тушонки, виготовлених в домашніх умовах. В районі останній випадок був зареєстрований в 2018 році, проте фактори ризику заразитися існують постійно.
   Ботулізм - це найважче харчове отруєння бактеріальної природи, яке супроводжується ураженням центральної нервової системи, і не своєчасне звернення до лікарів може призвести до смертельного наслідку.
    Продукт, який найчастіше викликає важке отруєння-апетитна в’ялена та копчена риба, консерви, виготовлені в домашніх умовах.
   Продукти заражені збудником ботулізму, за зовнішнім виглядом і смаковими властивостями не відрізняються від доброякісних, тому не викликають будь-якої підозри під час споживання.
   Захворювання найчастіше виникає через 12-36 годин після вживання їжі, забрудненої токсином ботулізму. У хворих спостерігаються нудота, блювання, біль у животі. Найбільш характерні для ботулізму ознаки - погіршення зору, роздвоєння предметів, сітка перед очима, з’являються загальна слабкість, головний біль, утруднення ковтання, мови та втрата голосу. Якщо не розпочати своєчасне лікування, смерть може наступити вже на 2-3 день від паралічу серцевого м’язу або дихального центру, тому при перших ознаках захворювання після вживання в їжу вищеназваних продуктів потрібно негайно звернутися за допомогою до медичного закладу.
   Аби запобігти захворюванню, слід дотримуватись головних вимог технології приготування консервних харчових продуктів, в’ялених і копчених виробів з риби та м’яса.
   Намагайтесь самостійно не готувати в’ялену чи копчену рибу, не купувати її та консерви домашнього виготовлення на ринках та у випадкових осіб!
   Термічна обробка консервів перед вживанням, зокрема тушонок, паштетів, ковбас, залитих смальцем-важливе не лише у профілактиці ботулізму, а й інших мікробних отруєнь.
      ПАМЯТАЙТЕ, хворобу легше попередити чим лікувати.

Лікар із загальної гігієни

відділу державного нагляду за дотриманням

  санітарного законодавства Шполянського районного управління Головного управління    
Держпродспоживслужби в Черкаській області  М.І.Михайленко
 

Увага!   Гусениці ЧОРТОПОЛОХІВКИ масово шкодять посівам  сої та іншим рослинах  

або

Держпродспоживслужба застерігає про появу небезпечного шкідника с/г культур

   Повідний спеціаліст відділу прогнозування розвику шкідників Головного Упавління Держпродспоживслужби в Черкаській області Остапенко Василь Вікторович повідомляє про появу та розповсюдження на території Шполянського району із 27 травня 2019 року  небезпечного шкідника с/г угідь та приватних ділянок під назвою ЧОРТОПОЛОХІВКА.   (Репейнца)
 

   На території  району  проходить масовий літ  метеликів    чортополохівки. 
   Метелики  літають вдень при сонячній погоді і мають привабливий вигляд чорно-бурого кольору з білими плямами на передніх крилах. Розмахом  крил  до 6 см. Метелики відкладають яйця, розміщуючи їх поодинці на листя. Через 7-12 днів з яєць відроджуються гусениці, які скелетують листя  скріплюючи його павутинками. Гусениці майже чорного кольору з жовтими смугами вздовж спини і боків. Характерною ознакою є наявність павутинок на пошкодженому листі. Гусінь відчутної шкоди може завдати рослинам сої, соняшнику, кукурудзи, овочевим і баштанним культур та іншим посівам. На присадибних ділянках гусениці  пошкоджують  овочеві культури.  Друге і третє покоління розвиватимуться в липні – вересні.  


   При  появі гусениць чортополохівки  по 2 гусениці  на 1 рослину  рекомендується  обробляти посіви  інсектицидами з   діючою речовиною : імідаклоприд + лямбдацигалотрин,  хлорпірифос застосовуючи препарати Нурел Д, Карате Зеон, Борей, Дестрой та інші.  На присадибних ділянках рекомендуємо застосовувати механічне збирання гусениць та подальшу ліквідацію їх. 
   Обробітки  пестицидами   проводити в тиху безвітряну погоду в ранішні та вечірні години.  Не менше як за дві доби, про час та місце  проведення обробітків, необхідно  обов`язково попереджувати   Голів  сільських рад, населення та пасічників. На оброблених ділянках обов’язково виставляють попереджувальні знаки.
   При роботі з засобами захисту рослин слід дотримуватись загальноприйнятих  державних санітарних правил ДСП 8.8.1 та  правил особистої гігієни.

   Термінове інформаційне повідомлення № 22 на 27 травня 2019 року про шкодочинність гусениць ЧОРТОПОЛОХІВКИ було направлено у більшість с/г підприємств Шполянського району по електронній пошті. Для подальшого отримання Сигналізаційних повідомлень для приватних землекористувачів рекомендуємо надіслати свою електронну адресу до нас на:   porhun_shpola@meta.ua 

Провідний спеціаліст 
відділу прогнозування
управління фітосанітарної безпеки
ГУ Держпрожспоживслужби
в Черкаській області                                                                                                                                                          Остапенко В.В.


 

Західний кукурудзяний жук - небезпечний шкідник кукурудзи

   В США, звідки  походить кукурудзяний жук, він вважається найбільш небезпечним шкідником. У Європі його вперше виявили у 1992 році на території Сербії. З того часу за останні 25 років жук  розповсюдився більш як у 20 країнах Європи. А в Україні його вперше виявили в 2001 році в Закарпатській області. Щороку його ареал розширюється. Шкідника виявлено вже в 11 областях України. У 2018 році кукурудзяного жука виявлено в Уманському, Звенигородському, Корсунь-Шевченківському і Маньківському районах, де накладено карантин.   
    Шкоди завдають як жуки, так і личинки. Жуки живляться пилком, незрілим зерном та листям кукурудзи, а також пилком інших рослин  із родини гарбузових  та бобових. Через живлення жуків  зменшується кількість зерен у качані, внаслідок чого знижується  врожайність. Личинки західного кукурудзяного жука живляться корінням кукурудзи. Личинки живляться корінням кукурудзи, що призводить до зменшення кореневої маси, поганого розвитку коріння і ураження його гнилями, які надають йому бурого забарвлення. Ослаблені рослини стають сприйнятливішими до різних захворювань, за рахунок того, що жуки та личинки є переносниками різноманітних збудників захворювань кукурудзи: грибкових, бактеріальних, вірусних. Пошкоджені дорослі рослини під час сильних вітрів та дощів легко полягають, і стебло набуває форми «гусячої шиї». При цьому стає повністю або частково неможливий механізований збір врожаю.. При беззмінному вирощуванні кукурудзи значно зростає щільність популяції цього шкідника.
    Карантинні заходи
щорічне обстеження посівів кукурудзи маршрутно-візуальним методом, за допомогою феромонних пасток.
    З агротехнічних заходів боротьби є дотримання сівозміни, що включає зернові (крім кукурудзи), багаторічні трави, конюшину, люцерну, просапні культури. Висівати кукурудзу на одному і тому ж полі можна лише через 3 роки, не допускаючи монокультури кукурудзи.
   З хімічних заходів боротьби основним є обробка рослин пестицидами проти жуків та внесення в ґрунт при сівбі гранульованих препаратів проти личинок західного кукурудзяного жука. Певний профілактичний ефект може дати протруювання насіння кукурудзи. З хімічних заходів в даний час проти західного кукурудзяного жука зареєстровано два препарати: Кайзо (в.г. – 0,3 кг/га), Карате Зеон 050 (мк.с – 3 л/га).

                                                                         

Провідний спеціаліст

ГУ Держпродспоживслужби в Черкаській області                                                                                                  Анатолій Плосконос


 

Бджола - творець меду, захистимо їх

   Мабуть, саме бджола є найбільш корисною у господарстві комахою нашої планети, адже завдяки їй люди з давнини мають можливість ласувати медом. 
   Бджоли живуть у дуже широкому географічному ареалі, їх немає тільки в тих місцях, де немає ніяких квітучих рослин: жарких піщаних пустелях і холодних арктичних тундрах. У всіх інших місцях бджоли є. 
   Бджоли – колективні комахи, які живуть великими сім’ями – вуликами і мають сувору ієрархію та розподіл праці. Склад бджолиної сім’ї включає в себе: матку, трутня, робочу бджолу. У бджолиному суспільстві панує матріархат і саме на самках повністю лежить забезпечення життя вулика, в той час як самці, вони ж трутні, існують лише для продовження роду. 
   Тривалість життя бджоли безпосередньо залежить від її місця в бджолиному суспільстві, а також часу появи на світ. Скільки живе робоча бджола? Термін життя її не великий, і якщо вона народилася навесні або влітку, то зазвичай він складає в середньому всього лише місяць. Така коротка тривалість життя обумовлена важкою працею, яку веде робоча бджілка, добуваючи нектар. Довше за всіх у бджолиному суспільстві живе матка бджола. Зазвичай середня тривалість життя матки становить 5-6 років, але для цього їй необхідно бути цінною самкою і регулярно давати новий приплід. 
   Бджоли харчуються квітковим пилком і нектаром. Через спеціальний хоботок нектар надходить в зоб, де переробляється в мед. Збираючи пилок і нектар, бджоли здійснюють дуже важливу і корисну функцію по запиленню квіток. У пошуках їжі бджоли можуть пролітати до 10 км за день.
   Зоологами нарахована 21 тисяча видів бджіл. Шлях від яйця до повноцінної бджоли проходить через кілька стадій: спершу яйце перетворюється на личинку, потім в предлялечку і лялечку, з якої вже формується доросла бджола. Коли бджолина сім’я досягає великого розміру, відбувається її поділ – роїння. Частина бджіл залишається на старому місці зі старою маткою, а частина з новою маткою відправляється будувати й облаштовувати новий вулик.
   Бджоли, крім всього іншого, мають велику користь в медицині, навіть їх отрута в невеликих дозах корисна при таких хворобах як радикуліт, артрит, защемлення нервів. 
   Утримання бджіл в домашніх умовах вимагає не малої підготовки і знань, ця тема настільки широка, що про неї можна написати не одне дослідження. Якщо коротко, то важливо вибрати правильне місце для бджолиних вуликів, щоб поблизу обов’язково знаходилися квітучі рослини.
   За оперативною інформацією в Шполянському районі бджолярством займається більше 60 пасічників, які утримують близько 3-ох тисяч бджолосімей. У 2018 році в п’ятьох населених пунктах нашого району внаслідок отруєння хімічними сполуками загинули більше 200 бджолосімей. З метою недопущення випадків отруєння бджіл під час обробки сільськогосподарських культур необхідно вжити заходи щодо дотримання у повній мірі вимог статей 30, 37-40 Закону України «Про бджільництво».
   Так, згідно частини 2 статті 37 цього Закону «Фізичні та юридичні особи, які застосовують засоби захисту рослин для обробки медоносних рослин, зобов’язані не пізніше ніж за дві доби до початку обробки через засоби масової інформації попередити про це пасічників, пасіки яких знаходяться на відстані до десяти кілометрів від оброблюваних площ. При цьому повідомляється дата обробки, назва препарату, ступінь і строк дії токсичності препарату». 
   Окрім цього, згідно порядку проведення заходів щодо зменшення випадків отруєння бджіл під час проведення обробки сільськогосподарських угідь пестицидами, бджолярі повинні:
- отримати ветеринарно-санітарний паспорт на пасіку у ветеринарній лабораторії, для чого необхідно здати зразки бджіл на аналізи для виключення наявності захворювань бджіл;
- поставити пасіку на облік у сільській раді за місцем постійного розташування пасіки, а у випадку кочівлі – у сільській раді, на територію якої прибули на кочівлю (наказ Міністерства аграрної політики України від 20.09.2000р. № 184/82);
- отримати ветеринарне свідоцтво за формою №1 на перевезення бджолосімей на медозбір та запилення сільськогосподарських культур за межі району, області;
- при отриманні повідомлення від організації про проведення обробки сільськогосподарських культур пасічник повинен вивезти пасіку в безпечне місце або ізолювати бджіл у вуликах на термін, передбачений обмеженням при застосуванні пестицидів.
   Шкода, заподіяна внаслідок порушення законодавства про бджільництво, відшкодовується в порядку та розмірах, встановлених законодавством України, що передбачено статтею 39 Закону України «Про бджільництво», а суперечки, що виникають у галузі бджільництва, вирішуються судом у встановленому законодавством порядку. Тому, в разі, якщо пасіка постраждала і сталося отруєння бджіл, потрібно запропонувати керівнику сільгосппідприємства або його представнику на місці відшкодувати завдані збитки добровільно. Якщо ж він не погодиться, то пасічнику негайно слід починати процедуру по збиранню доказів для майбутнього судового розгляду. Необхідно терміново звернутись до сільського, селищного чи міського голови із офіційною заявою про створення комісії для обстеження пасіки та поля, обробленого отрутохімікатами, відбирання зразків для проведення дослідження. До складу комісії мають увійти: ветеринарний лікар, районний зоотехнік, агроном із захисту рослин, пасічник, представник виконкому місцевої ради. При не можливості участі в обстеженні пасіки усіх названих вище спеціалістів, комісія є легітимною при наявності в ній ветлікаря (ветфельдшера), пасічника і представника виконкому місцевої ради. 
   Комісія має обстежити повністю всі бджолині сім’ї пасіки та зробити висновок про повну чи часткову (у відсотках, або у кількості рамок, чи в кілограмах) втрату бджіл та відібрати зразки відбору бджіл із складанням відповідного акта. Після обстеження пасіки обов’язково потрібно оглянути поле, яке оброблялося і відібрати зразки рослин, про що також складається відповідний акт комісії. 
   Зразки відбору бджіл та зразки рослин (за поданням ветеринарного лікаря) потрібно надіслати до обласної ветеринарної лабораторії для проведення експертизи. Термін доставки проб не повинен перевищувати одну добу.
   Юридичні та фізичні особи, які застосовують засоби захисту рослин, зобов’язані дотримуватися діючих нормативно-правових актів, що передбачають охорону бджіл від отруєнь, а саме: Закону України «Про бджільництво», державні санітарні правила ДСП 8.8.1 та  правил особистої гігієни.


Провідний спеціаліст відділу
контролю за обігом засобів захисту рослин
ГУ Держпродспоживслужби в Черкаській області                                                                                                           Андрій  Порхун

«Кажани – нічні охоронці лісу» 

   Міністерство екології та природних ресурсів України надсилає інформаційні буклети щодо охорони та збереження кажанів, занесених до Червоної книги України та які охороняються відповідно до міжнародних договорів – Угоди про збереження популяцій європейських кажанів (EUROBATS) та Конвенції про охорону дикої флори і фауни та природних середовищ існування в Європі (Бернської конвенції),  інформаційні буклети: «Кажани – нічні охоронці лісу» та «Кажани і лісове господарство», видані Українським центром охорони кажанів в рамках гранту Фонду Руфорда (Rufford Foundation).
   Електронна версія буклетів розміщена на сайті Українського центру охорони кажанів за посиланням:

htt://kazhan.org.ua/ukr/library/bngf.htm,

https://www.eurobats.org/sites/default/files/documents/publications/leaflet/batbuklet-592x210-005.pdf
    
 

Держпродспоживслужба району застерігає

  За повідомленням міністерства охорони здоров’я України епідемічна ситуація щодо захворюваності населення на кір залишається загрозливою. Продовжують реєструватися спалахи кору в дитячих дошкільних закладах, закладах освіти, охорони здоров’я та в побуті. В поточному році на кір захворіло  понад 15 тисяч українців, з яких 6 померло.

   В Черкаській області за минулий рік зареєстровано 7 спалахів, потерпіло 362 особи, а в поточному році, за інформацією управління охорони здоров’я Черкаської ОДА, на кір захворіло 213 осіб, з них 115 дітей, 165 осіб госпіталізовано. Один випадок зареєстровано і в нашому районі.
   Експерти зазначають, що на Черкащині існує загострення епідемічної ситуації, адже за останні тижні відмічається значний ріст кількості захворівших.                                                                    
   З числа захворілих на кір дані про щеплення були відсутні у 35,6 %, не вакциновані 34,1%. 
  Кір – небезпечне і надзвичайно заразне вірусне захворювання. Перш за все від цієї інфекції характерна майже 100% сприйнятливість.Тобто, якщо людина раніше на кір не хворіла і буде контактувати із хворими на кір, ймовірність захворіти самому дуже висока. 
   Кір передається повітряно - крапельним шляхом від хворої людини, навколо якої знаходиться величезна кількість вірусів. З потоками повітря вони можуть поширюватись на досить великі відстані, здатні потрапляти крізь вікна та вентиляційні ходи в сусідні приміщення та будівлі. Важливо відзначити, що вірус не стійкий до впливу зовнішнього середовища, гине під час кип’ятіння та дезінфекції. При кімнатній температурі в приміщенні збудник залишається активним впродовж 2-х днів, натомість оптимальною для вірусу є температура нижче 15 градусів, при якій вірус може зберігатися довго. Кір не передається через побутові предмети та 3-х осіб, які контактували з інфікованими.
   Вірус проникає в організм людини через слизові оболонки очей і верхніх дихальних шляхів. Від моменту зараження до появи перших ознак хвороби проходить зазвичай 8-10 днів, іноді 3 тижні, але коротшим 7 днів він практично не буває. 
   Здебільшого на кір людина хворіє один раз. Заразитися вірусом може будь-яка людина, яка не має імунітету. Симптоми кору проявляються у кілька етапів. Спершу людина стає млявою, виникають проблеми зі сном та знижується апетит, потім з’являється головний біль, кашель, нежить. Ці ознаки легко сплутати  із застудою, тому будьте обачливі. Через кілька днів температура падає, а кашель та нежить посилюються, виникає запалення слизової оболонки очей (сльозотеча, кон’юнктивіт).     Симптоми зберігаються 2-3, іноді 5-6 днів потім з’являється висип. Рожеві крапкові висипання можна помітити на слизовій оболонці ясен, щік та губ ще до появи висипів на тілі, які з’являються спочатку на шкірі голови, обличчі та за вухами, а пізніше розповсюджуються на тіло руки та ноги. Дрібні рожево-червоні цятки і пухирці поступово перетворюються на більші плями. До симптомів може додатися ще понос.
   Специфічне лікування відсутнє, а ускладнення від цієї хвороби можуть призвести до смертельних наслідків. При виникненні симптомів захворювання слід негайно звернутися до лікувально - профілактичного закладу. Хворого слід помістити в окремому приміщенні, в якому уникати зайвого світла, варто частіше міняти постіль та одяг хворому, харчування має бути легким та багатим на вітаміни.
  Єдиний спосіб запобігти ускладненням - вакцинація. Діти і дорослі, які не отримали профілактичне щеплення від кору, перебувають у зоні ризику.
   Щоб зменшити ризик розповсюдження вірусу важливо  частіше провітрювати  житлові та виробничі приміщення, приміщення дитячих дошкільних та загальноосвітніх закладів, з вологим їх прибиранням та застосуванням дезінфікуючих засобів, уникати скупченості людей, особливо поїздок в громадському транспорті, тощо.
   В районі фахівцями лікувально-профілактичних закладів проводиться значна робота  щодо попередження захворювання, зокрема щодо важливості імунізації. Проте, багато хто нехтує порадами медиків та не поспішає вакцинуватись. Пам’ятайте, що вакцинація від кору необхідна майбутнім матерям, адже, якщо вагітна жінка захворіє на кір, може статися викидень або передчасні пологи, дитина може народитися з вадами здоров’я. Відмова батьків від вакцинації своїх дітей несе серйозну загрозу. 
   Не зволікайте, адже Ваше здоров’ я у Ваших руках.

 В Україні проведена масштабна кампанія з боротьбі із сказом

 

Популярно про сказ

   Щороку така хвороба, як сказ, забирає у світі 55 тисяч людських життів і понад один мільйон тварин, понад 20 мільйонів людей вакцинуються проти сказу після перенесених укусів. Приблизно 40% з них – діти у віці до 15 років.

   За даними ВОЗ (Всесвітня організація охорони здоров’я) та МЕБ (Міжнародне епізоотичне бюро), сказ входить в першу п'ятірку небезпечних зооантропонозних захворювань (хвороб спільних для людей та тварин), що наносять найбільш соціально-економічні збитки.
   На сказ хворіють люди та всі теплокровні тварини.
     Вірус сказу досить стійкий до охолодження і заморожування, але легко інактивується при кип'ятінні, дії ультрафіолетового випромінювання, а також дезінфекції різними хімічними реагентами.                                                                                      Резервуаром і джерелом сказу є хижі тварини, а також хворі або інфіковані домашні і сільськогосподарські тварини (собаки, коти, худоба, коні) та деякі гризуни. Тварини виділяють вірус зі слиною, контагіозний період починається за 8-10 днів до розвитку клінічних ознак. Сказ передається парентерально, зазвичай під час укусу людини хворою твариною (слина, що містить збудника, потрапляє в ранку і вірус проникає в судинне русло.
   Люди володіють обмеженою природною сприйнятливістю до сказу, ймовірність розвитку інфекції у разі зараження залежить від локалізації укусу і глибини пошкодження і коливається в межах від 23% випадків при укусах кінцівок (проксимальних відділів) до 90% в разі укусу в обличчя і шию.
   В Україні щорічно з приводу покусів тваринами до медичних закладів звертається 70-90 тисяч осіб. Серед тих, яким призначаються щеплення, 12-15% потребує комбінованого курсу щеплень антирабічною вакциною з антирабічним імуноглобуліном, що дозволяє в переважній більшості випадків уникнути загибелі хворого.
   У разі своєчасного звернення за медичною допомогою та проведення профілактичних заходів в повній мірі сказ у інфікованих осіб не розвивається.
   Вірус сказу проникає в організм через пошкоджену шкіру і поширюється по волокнах нервових клітин, до яких має виражену тропність. Крім того, можливе поширення вірусу по організму з током крові і лімфи.
   Проникнення вірусу в клітини головного і спинного мозку призводять до грубих органічним і функціональним порушень роботи ЦНС. 
   З центральної нервової системи вірус поширюється в інші органи і тканини (легені, нирки, печінку та залози внутрішньої секреції та ін.) Попадання його в слинні залози веде до виділення збудника зі слиною.
    Стратегія боротьби зі сказом в Україні базується на виконанні комплексу  антирабічних та ветеринарно-санітарних заходів, направлених на профілактику та ліквідацію сказу серед основних резервуарів (хижих тварин та бездомних домашніх тварин), епізоотологічного моніторингу та системної парентеральної імунізації – профілактичних щеплень проти сказу собак та котів, а в зонах стійкого благополуччя – всіх сприятливих тварин. Щорічно в Україні здійснюється 5 млн. щеплень тварин проти сказу.
   З метою обмеження поширення вірусу сказу на території України та захисту території Європейського Cоюзу від його поширення вздовж українсько-угорського кордону (з 2015 р.) на території України створена буферна зона щодо сказу тварин (частина території Волинської, Львівської, Закарпатської областей). На території буферної зони проводиться переоральна вакцинація диких м’ясоїдних тварин (розкладання принад з вакциною). Загальна проща буферної зони зі сказу вздовж кордону України та ЄС становить 48,6 тис. км2. Кошти на закупівлю та розповсюдження вакцини на території буферної зони компенсує ЄС.
    В той же час, на сьогодні на території Шполянського району епізоотична ситуація щодо сказу тварин залишається вкрай напруженою. Так,  впродовж 2018 року на території району зареєстровано 6 випадків захворювання тварин на сказ. В разі виявлення осередку сказу, негайно проводилися позачергові засідання Державної  надзичайної протиепізоотичної комісії при Шполянській райдержадміністрації, приймалися рішення та затверджувались  комплексні план – заходи по ліквідації захворювання в неблагополучній та загрозливій зонах.                                                                                           
   Сказ реєструвався серед котів, бродячих собак, дрібної рогатої худоби та лисиць, але основним джерелом інфекції залишається червона лисиця. Важливе значення має процес синантропізації лисиць, тобто наближення місць їх мешкання до населених пунктів та контакти з безпритульними собаками і котами. В цих умовах відбувається наближення вірусу до людини, створюються загрозлива епідемічна ситуація з цієї інфекції. Тому одним із шляхів профілактики сказу є пероральна імунізації диких м'ясоїдних, що активно здійснюється в країнах Європейського Союзу і де випадки захворювання майже не реєструються.
     В жовтні місяці 2018 року на всій території Черкаської області проведено пероральну імунізацію диких м’ясоїдних тварин. 
   Другим важливим чинником в процесі розповсюдження сказу є наявність в населених пунктах району значної кількості безпритульних домашніх тварин (собак та котів). Згідно з Європейською конвенцією безпритульними тваринами вважаються такі, що не мають дому, або знаходяться за його межами і не перебувають під безпосереднім контролем чи наглядом власника.
   Регулювання чисельності безпритульних тварин є багатогранною проблемою та потребує комплексного підходу із залученням органів виконавчої влади, громадськості, відповідних установ та організацій. Вирішення питання щодо зменшення чисельності безпритульних тварин передбачає ліквідацію умов, що призводять до їх неконтрольованого розмноження, створення притулків, проведення стерилізації, захоронення трупів тварин, утилізація відходів їхньої життєдіяльності, ліквідацію стихійних сміттєзвалищ, що є місцем життя та розмноження бродячих тварин.
   Ліквідація проблеми сказу може бути вирішена тільки загальними зусиллями спрямованими на впорядкування утримання свійських тварин, перш за все собак і котів, своєчасну парантеральну вакцинацію домашніх тварин та постійну пероральну вакцинацію диких хижих тварин і бродячих собак та котів, відловлювання бездоглядних особин, регуляцію чисельності популяції диких м’ясоїдних у природніх умовах, широку інформацію населення, особливо власників, щодо цієї хвороби та дотримання правил утримання домашніх тварин.
   Пам’ятайте, що всі заходи з профілактики сказу будуть марні, якщо кожен власник тварин не буде розуміти, що він несе відповідальність не тільки за своє здоров'я чи свого улюбленця, але і за здоров'я оточуючих. При появі симптомів сказу у тварин (рясна слинотеча, утруднення ковтання, судоми, неадекватна поведінка тварини) негайно звертайтеся до найближчої ветеринарної лікарні. У жодному разі не займайтеся самолікуванням! Якщо ваша тварина вкусила людину, потрібно повідомити потерпілому свою адресу і надати тварину для огляду і спостереженню в державну ветеринарну установу.
  Відповідно до п.2.2 інструкції «Про заходи щодо боротьби зі сказом тварин», затвердженої Головним управлінням ветеринарної медицини з Держветінспекцією Мінсільгосппроду України (наказ від 15 березня 1994 р. № 5), власники тварин зобов’язані дотримуватись діючих правил утримання собак, котів і хижих тварин у населених пунктах України та доставляти собак, а в необхідних випадках і котів в строки, встановлені органами державної влади, в установи ветеринарної медицини для клінічного огляду і профілактичного щеплення проти сказу. Всі собаки, а в зонах постійного неблагополуччя за рішенням органів державної ветеринарної медицини і коти, підлягають обов'язковому щепленню проти сказу, як правило, на протязі квітня-вересня кожного року. Тварин, не щеплених проти сказу, вакцинують з профілактичною метою незалежно від пори року.
   За невиконання зазначеної вимоги власники тварин несуть адміністративну відповідальність передбачену ст. 107 Кодексу України про адміністративні правопорушення.
   Шполянське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Черкаській області вважає, що ліквідація сказу на території району є цілком реальна справа за умови:
 - регулювання чисельності безпритульних тварин, пероральної імунізації диких м’ясоїдних та виділення коштів  на їх фінансування;
   - розуміння відповідальності власників домашніх тварин щодо гуманного відношення до тих «кого приручили»;
  - спільної праці органів місцевого самоврядування, житлово-комунальних служб, фахівців ветеринарної медицини, гуманної медицини, лісового та мисливського господарства, громадських організацій і волонтерів з вирішення проблеми сказу.
 

 

ДО НАДЗВИЧАЙНИХ СИТУАЦІЙ ПОТРІБНО БУТИ ГОТОВИМИ

   Враховуючи прогноз погодних умов  та стан природної  і техногенної безпеки, упродовж прогнозованого періоду ймовірне виникнення ускладнень або надзвичайних ситуацій природного та техногенного характеру.

   Внаслідок  можливі аварійні ситуації в електро, газопостачанні населених пунктів, на каналізаційних системах та об’єктах і джерелах водопостачання, на транспорті, пожежо та вибухонебезпечних об’єктах, пожеж та вибухів в житловому секторі, тощо. 

   Зберігається високою ймовірність виникнення випадків та спалахів інфекційних захворювань та отруєнь людей.
   На період надзвичайних ситуацій може виникати погіршення санітарно-епідемічної ситуації, пов’язаної з водопостачанням та харчуванням населення. Про це слід пам’ятати всім.
   Щоб уберегти себе, свої сім’ї та оточуючих  від епідемічних ускладнень слід бути обачливими  при споживанні води та харчових продуктів, виборі джерела водопостачання.
   Вода може бути джерелом збудників вірусних гепатитів, ротавірусної інфекції, дизентерії, лептоспірозу, різних глистних та багатьох токсичних сполук, особливо нітратів.
   Пам’ятайте, що забруднена нітратами вода на вигляд чиста, прозора, без запаху і видимих домішок, звичайна за смаком. Тому ніколи не використовуйте для харчових цілей, особливо для приготування дитячих сумішей, воду з невідомих Вам джерел (криниць, каптажів, свердловин).
   В той час, коли кип’ятіння забрудненої мікробами води    їх знищує, то токсичність забрудненої нітратами води, навпаки, при кип’ятінні збільшується на 40-80%. Нітрати, потрапляючи в шлунково - кишковий тракт, можуть спричинити гостре та хронічне отруєння організму. Блокується  гемоглобін еритроцитів крові, внаслідок чого відбувається кисневе голодування тканин організму, що в окремих випадках може призвести до летальних наслідків.
   Тому, вирушаючи в дорогу, чи в разі різних аварійних ситуацій на джерелах та системах водопостачання краще тимчасово  для приготування їжі та пиття використовувати воду промислового виготовлення, яку слід придбати заздалегідь.
   В період надзвичайних ситуацій на певних територіях може виникнути дефіцит харчових продуктів та поширення стихійної торгівлі, особливо продуктами домашнього виготовлення, фальсифікованими та продуктами невідомого походження.
   Будьте пильними! Збудники сальмонельозу, ботулізму, харчових токсикоінфекцій не дрімають. Вони можуть бути не лише в сировині, а і в готових блюдах і консервах з м ’ яса, особливо птиці, яєць, риби,  молока, грибів, тощо при не дотриманні температурних режимів їх приготування, умов та термінів їх зберігання.
 Навіть при інтенсивному розмноженні сальмонел та збудників ботулізму у харчових продуктах,  вони не змінюють ні смаку, ні запаху, ні їхнього зовнішнього вигляду.
   Необхідно категорично виключити придбання виготовлених в невідомих домашніх умовах продуктів харчування, зокрема консервів з риби, грибів, в’яленої, копченої, соленої риби, тощо в місцях не санкціонованої  торгівлі та у приватних осіб. В кожній оселі слід  мати певний запас самих необхідних харчових продуктів, в тому числі консервованих, відомої Вам якості. Слід пам’ятати, що безпеку консервованої продукції з риби, м’яса, птиці  домашнього виготовлення забезпечить лише метод автоклавування при їх виготовленні.
   Проводьте активну боротьбу з гризунами.
   Для попередження забруднення харчових продуктів та води збудниками сальмонельозу та  особливо небезпечних захворювань- лептоспірозу, туляремії, бруцельозу, туберкульозу  дуже важливо зберігати  харчову продукцію у не доступних для мишовидних гризунів  місцях. Гризуни є також резервуаром борелій - збудників хвороби Лайма, які передаються до людини через укуси кліщів, проте не виключений і аліментарний шлях зараження. Не слід забувати, що гризуни є джерелом  та перенощиком збудника сказу.
   Не проведення суцільних дератизацій територій населених пунктів та низький рівень охоплення дератизаційними роботами  об’єктів району привело до значного збільшення кількості мишовидних гризунів. Зволікають проведенням дератизаційних  робіт на прилеглих територіях і орендарі місцевих водоймищ.
   Як результат, район вважається не благополучним по  захворюваності на хворобу Лайма (в поточному році зареєстровано 14 випадків). та лептоспірозу (2 випадки). Ензоотичними територіями являються адмінтериторії м. Шполи, сіл Кримки, Скотарево, Товмач,  Лебедин, Журавка, Мар’янівка, Матусів, Лозуватка, Капустино; по лептоспірозу - с. Матусів та с. Товмач.
  При будь – яких обставинах дотримуйтесь правил особистої гігієни. Часто мийте руки, навіть в разі відсутності води обробляйте їх вологими серветками, одеколоном, туалетною водою, горілкою чи іншими спиртними напоями. Бажано мати завжди при собі супершвидкий розпилювальний дезінфікуючий засіб, який знищує бактерії (включаючи туберкульозну паличку), віруси (збудники гепатитів, ВІЛ- інфекції,  грипу), грибки та не потребує після використання змивання.
   Використовуйте ці поради, вони допоможуть зберегти Вам здоров’я. 

Начальник відділу державного нагляду
за дотриманням санітарного законодавства
Шполянського районного управління 
Головного управління Держпродспоживслужби
 в Черкаській області                                                                                                                                                      М.І.Михайленко

 

 

БЕРЕЖІТЬСЯ ГРИПУ! 

   Серед інфекційних захворювань, які офіційно реєструються в Україні, грип та ГРІ в загальній сукупності складають більш як 90%. Щорічно майже кожний шостий мешканець України  хворіє на грип та ГРІ. Станом на 14 січня 2019 року з початку епідемічного сезону 2018-2019 років в Шполянському районі захворіло 5265 осіб, що становить  12.4% населення району, з них 2177 дітей.
   Епідемічний сезон грипу триває орієнтовно з вересня - жовтня по березень - квітень. В цей період є найбільший ризик зараження цим недугом. В районі відмічається ріст захворюванності на 1,4% в порівнянні з аналогічним період 2018 року. Пік захворюваності в районі очікується на  кінець січня та лютий місяць поточного року.
   За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я у сезоні 2018-2019 років в Україні циркулюють наступні віруси грипу: A(H1N1) pdm09 та A (H3N2). На сьогодні  в Україні зареєстровано 19 летальних випадків від грипу.
   Грип має симптоми схожі з іншими з гострими респіраторними вірусними інфекціями, але є набагато не безпечнішим. Грип – це високо контагіозне вірусне захворювання з можливістю важких ускладнень та ризиком смерті. Джерелом інфекції при грипі є хвора людина. Особливо заразною інфікована людина при грипі є в розпал хвороби, в гарячковому стані. Хвора людина  заразна в середньому 4-7 днів.


   Як відбувається зараження?

   Інкубаційний період при грипі (період від моменту  зараження по появи перших ознак захворювання) зазвичай становить 1-2 дня, але може бути від кількох годин до 3-х днів. Потрапляючи на слизову оболонку верхніх дихальних шляхів, вірус проникає в їх епітеліальні клітини, потрапляє в кров і викликає інтоксикацію. Створюються умови для активізації різних видів бактерій, а також для проникнення ззовні нових бактерій, що викликають вторинну інфекцію - пневмонію, бронхіт, отит, загострення хронічних захворювань, можуть постраждати серце, суглоби.


   Хто є джерелом інфекції?


    Єдиним джерелом і розповсюджувачем інфекції є хвора людина. Основним шляхом поширення вірусів грипу від людини до людини вважається повітряно-крапельне зараження при розмові, кашлі, чханні. Поширення вірусів грипу може відбуватися і контактно-побутовим шляхом при недотриманні хворим і оточуючими його особами правил особистої гігієни, в тому числі користуванні спільними предметами догляду (рушник, носові хустки, посуд та ін.), які не піддаються обробці та дезінфекції. Необхідно пам'ятати, що інфекція легко передається через брудні руки.


   Як проявляється грип?

   В інкубаційний період у багатьох осіб, які мали контакт з хворим, появляється легкий озноб, недомагання та короткочасне підвищення температури до 37,5градусів, рідше до 38 градусів, на що часто не звертається увага. Після цього хвороба розвивається бурно: підвищується температура до 38 - 40 градусів, з'являється озноб, сильний головний біль, запаморочення, ниючий біль в очних яблуках, м'язах, кістках та великих суглобах. В перші сутки з’являється сухість і першіння в області носоглотки, рідше в області трахеї та набухання слизистої носа.  На 2-3 добу у багатьох хворих з’являється нежить з незначними рідкими потім слизовими виділеннями, болісний кашель, який іноді супроводжується болями за грудниною. На 3-4 день кашель стає вологим, відходження мокроти приносить хворому полегшення. При тяжких формах хвороби нежить появляється у більш пізній термін або відсутній. 
   Для грипу характерна короткочасна лихоманка. Висока температура при неускладненому грипі тримається 2-5 днів, зниження її проходить різко супроводжуючись потовиділенням. Повторне підвищення температури в більшості випадків свідчить про появу ускладнень, загострення хронічної або приєднання вторинної інфекції. В разі приєднання бактеріальної флори виділення з носа набувають слизово-гнійного і навіть гнійного характеру.
 

    Що робити, якщо ви захворіли?

   При перших симптомах необхідно звернутися до лікаря. Дотримуйтесь постільного режиму і всіх рекомендацій лікаря. Самолікування при грипі неприпустимо, адже передбачити перебіг грипу неможливо, а ускладнення можуть бути самими різними-найчастіше це вірусна пневмонія, серцева недостатність, які  можуть лише за 4-5 днів привести до смерті хворого.
   Якщо стан хворої людини погіршується, не зволікайте з госпіталізацією, адже тепер під загрозою її життя. Викликайте «швидку» чи терміново звертайтеся до лікарні, якщо присутні наступні симптоми:
•    висока температура тіла, що довго не знижується;
•    затруднення дихання;
•    сильна блідніть або посиніння обличчя;
•    болі у грудній клітці;
•    домішки крові у мокроті;
•    порушення свідомості, надмірна сонливість чи збудженість;
•    падіння артеріального тиску;
•    багаторазове блювання та випорожнення.
 

    Як захистити себе від грипу?

  Вірус грипу небезпечний, але не всесильний. Можна легко уникнути зараження грипом навіть під час епідемії, якщо дотримуватись кількох простих речей:
- Уникати скупчення людей-аби зменшити вірогідність контактів із хворими людьми, які є заразними навіть до появи очевидних симптомів. Намагатися уникати близьких контактів з людьми уже з грипоподібними симптомами (по можливості триматися від них на відстані більше 1 метра).
- Підвищувати захисні сили організму: займатися фізичною культурою, правильно харчуватися, своєчасно і достатньо відпочивати, приймати вітамінно-мінеральні комплекси.
-  Регулярно і ретельно мити руки з милом, особливо після кашлю або чхання, після перебування в громадському транспорті, контакту з грішми тощо. Спиртовмісні засоби для очищення рук також ефективні.
- Уникати дотиків руками до свого носа, очей і рота. Інфекція поширюється саме таким шляхом.
- Користуватися тільки одноразовими паперовими  серветками і  рушниками - як після миття рук так і для того, щоб прикривати рот і ніс при чханні,  кашлю, а також при нежиті. Після використання викидати хустку в кошик для сміття.
- Необхідно регулярно провітрювати приміщення та робити вологе прибирання як у помешканнях, так і в робочих приміщеннях, щоб не залишити навколо себе живі віруси і бактерії, які можуть залишатися активними впродовж кількох годин і після перебування у приміщенні хворої людини.
- Дотримуватись необхідних температурних режимів в дитячих навчальних, лікувально-профілактичних закладах, підприємствах, установах, житлових приміщеннях.
-  Уникати як переохолоджень, так і перегрівання.
-  Під час епідемії грипу та ГРІ не рекомендується активно користуватися міським громадським транспортом, по можливості уникати місць скупчення людей, ходити в гості і т. ін.
   При захворюванні на грип та ГРВІ, слід залишитися вдома, викликати лікаря. Максимально уникати контактів з іншими членами сім'ї, носити медичну маску, дотримуватися правил особистої гігієни. Це необхідно, щоб не заражати інших і не поширювати вірусну інфекцію.
   Захворіти на грип може людина з будь – якої соціальної групи, віку та статі. Однак імовірність захворіти значно вища для дітей у віці від 6 місяців (до цього віку малюків бережуть антитіла мами, отримані в період внутрішньоутробного розвитку), для людей похилого віку, вагітних жінок, осіб, які часто хворіють на гострі респіраторні інфекції. Це пояснюється низьким рівнем імунітету і, як наслідок - низькою опірністю до вірусу грипу.
   Найефективніший засіб в профілактиці грипу – вакцинація, яка проводиться лише в лікувальних закладах. Вакцинації потребує кожна людина, яка піклується про своє здоров'я і здоров'я оточуючих. 70-80% провакцинованих співробітників в колективі створюють імунний прошарок, який надійно захищає від грипу. Своєчасна вакцинація знижує захворюваність на грип в кілька разів, пом'якшує перебіг хвороби, скорочує її тривалість, запобігає ускладненням. Щеплення від грипу найкраще робити в жовтні-листопаді, коли епідемія ще не почалася. Імунітет виробляється приблизно 2 тижні. Вакцинуватися можна і впродовж епідемічного сезону, це не ослабляє, а посилює здатність організму протистояти грипу. В нашому районі щепилось 236 осіб.
   На сьогодні в Україні затверджений оновлений штамовий склад для 2-х вакцин проти грипу: ВАКСІГРИП – тетра (VAXIGRIP), виробник Франція та ДЖІСІ ФЛЮ/GCFLU, виробник Південна Корея.
   Дотримання цих елементарних правил суттєво підвищує Ваші шанси уникнути небезпечного захворювання, дозволить зберегти життя і здоров'я Вам і людям, що знаходяться поруч з Вами.
 
   Будьте здорові!

 

За́хідний кукурудзя́ний жук (лат. Diabrotica virgifera)небезпечний шкідник   кукурудзи

   Первинним ареалом кукурудзяного жука, є територія США, де і на даний час він залишається найбільш небезпечним шкідником кукурудзи. Сприяє цьому вирощування монокультури кукурудзи і стійкість харчуватися генетично модифікованою кукурудзою, яка раніше викликала  його загибель.

     У Європі шкідник уперше був виявлений в 1992 році на території Сербії.  За останні 25 років він розповсюдився по території Болгарії, Угорщини, Хорватії, Боснії та Герцеговини, Румунії, Словаччини, Чехії, Австрії, Італії, Швейцарії, Франції, Бельгії, Великобританії, Нідерландів, Словенії, Польщі, Німеччини, Білорусі, Греції. На території України вперше виявлено у 2001 році в Закарпатській області. Щороку ареал його невпинно збільшується й наразі діабротику виявляють на посівах кукурудзи в Закарпатській, Львівській, Івано-Франківській, Тернопільській, Чернівецькій, Вінницькій,  Житомирський, Хмельницькій, Волинській областях.  На Черкащині  виявлено у 2018 році в Уманському, Звенигородському, Корсунь – Шевченківському і Маньківському  районах де накладено карантин.

   Морфологічні та біологічні особливості.

   Цикл розвитку шкідника включає: яйце, личинку, лялечку, імаго. За рік проходить повну стадію розвитку одного покоління. Доросла комаха (імаго) має розміри 4,2-6,8 мм. Тіло видовжене, жовтувато-коричневе.

   Поява імаго спостерігається із середини червня, масовий виліт збігається з періодом цвітіння кукурудзи Пік яйцекладки настає в середині липня і триває до кінця серпня. Плодючість 1 самки до 1000 яєць, які вона відкладає в поверхневі шари ґрунту на глибину 10 см біля основи стебла рослин, віддаючи перевагу пухким, родючим та вологим ділянкам.

   Шкодочинність.

   Шкоди завдають як жуки, так і личинки.  Жуки живляться  пилком, незрілим зерном та листям кукурудзи, а також пилком інших рослин із родини гарбузових та бобових. Через живлення жуків  зменшується кількість зерен у качані, внаслідок чого знижується врожайність.

  Личинки західного кукурудзяного жука э монофагами, живляться тільки корінням кукурудзи на ранньому етапі розвитку культури (приблизно 30 днів), і водночас заносячи збудників кореневих гнилей. У результаті пошкоджені рослини жовтіють, відстають у рості, в’януть, а молоді нерідко зовсім гинуть. Ослаблені дорослі рослини під час сильних вітрів та дощів легко вилягають, і стебло набуває форми «гусячої шиї». При цьому стає повністю або частково неможливим механізоване збирання врожаю.

    Розповсюдження.

   Це досить тривалі – від 45 хвилин до 4 годин  перельоти імаго в пошуках кормових рослин. Напрямок перельотів жуків пов’язаний переважно з напрямком вітру, що полегшує їх розселення. У середньому за рік  шкідник просувається на відстань  до 80 км. Також  шкідник  поширюється і транспортними засобами, які прибувають з країн, де розповсюджений шкідник. Поширення яєць може відбуватися з водними потоками. Слід відмітити, що з насінням кукурудзи  не переноситься, оскільки імаго жука достиглим насінням не живиться.

    Заходи

   Щорічна ротація посівів кукурудзи з культурами, що не пошкоджуються личинками  західного кукурудзяного жука, а саме: зернові колосові, соняшник, картопля, багаторічні трави тощо.  Висівати кукурудзу на одному і тому ж полі можна лише через 3 роки, не допускаючи монокультури кукурудзи.

   Культивування сортів і гібридів кукурудзи з міцною кореневою системою та підвищеною регенераційною здатністю до укорінення повітряних коренів, підгортання рослин окучниками при культивації.

      Якщо  на полі кукурудзи  виявлено первинні осередки шкідника, то слід вжити цілу низку заходів. Зокрема, запроваджувати карантинний режим відповідно до законодавства; (Наказом АПК від 28.03.2005№117
     «Інструкція з виявлення, локалізації та ліквідації вогнищ західного кукурудзяного жука»).

    Після збирання врожаю поле переорюють, залишають зимувати. Оранку рекомендується проводити відвальним плугом. Застосування відвального обробітку грунту, малосніжні і холодні зими зумовлюють глибоке промерзання ґрунту, відповідно — і часткову загибель яєць шкідника. Навесні тут висівають інші культури.

     З хімічних заходів  в   даний час проти західного кукурудзяного жука зареєстровано два препарати: Кайзо ,в.г.- 0,3 кг/га, Карате Зеон 050, мк.с.- 0,3 л/га.  Певний профілактичний ефект може дати протруювання насіння кукурудзи дозволеними згідно «Переліку..» препаратами проти комплексу наземних і грунтових шкідників: Форс Зеа 280 FS, т.к.с. – 5-6 л/т, Вайпер, т.н.-3,5 кг/т, Даліла 600. т.н.-5,0-9,0 л/т, Ін Сет, в.г.-4,5 кг/т, Команч WG, в.г.-28 кг/т, Круїзер 600 FS, т.к.с.-4,5 л/т , Пончо 600 FS, т.к.с..-3,5 л/т.

      На Черкащині критичної шкодочинності західний кукурудзяний жук поки що не набув. Однак на цю проблему  виробникам, які вирощують кукурудзу, потрібно пильніше звернути увагу.

 

 

Провідний спеціаліст

ГУ Держпродспоживслужби

в Черкаській області                                                                                                                                                Анатолій Плосконос