Шполянська районна державна адміністрація
Черкаська область, Шполянський район
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

До надзвичайних ситуацій потрібно бути готовими

Дата: 17.01.2019 08:32
Кількість переглядів: 148

   Враховуючи прогноз погодних умов  та стан природної  і техногенної безпеки, упродовж прогнозованого періоду ймовірне виникнення ускладнень або надзвичайних ситуацій природного та техногенного характеру.

   Внаслідок  можливі аварійні ситуації в електро, газопостачанні населених пунктів, на каналізаційних системах та об’єктах і джерелах водопостачання, на транспорті, пожежо та вибухонебезпечних об’єктах, пожеж та вибухів в житловому секторі, тощо. 

   Зберігається високою ймовірність виникнення випадків та спалахів інфекційних захворювань та отруєнь людей.
   На період надзвичайних ситуацій може виникати погіршення санітарно-епідемічної ситуації, пов’язаної з водопостачанням та харчуванням населення. Про це слід пам’ятати всім.
   Щоб уберегти себе, свої сім’ї та оточуючих  від епідемічних ускладнень слід бути обачливими  при споживанні води та харчових продуктів, виборі джерела водопостачання.
   Вода може бути джерелом збудників вірусних гепатитів, ротавірусної інфекції, дизентерії, лептоспірозу, різних глистних та багатьох токсичних сполук, особливо нітратів.
   Пам’ятайте, що забруднена нітратами вода на вигляд чиста, прозора, без запаху і видимих домішок, звичайна за смаком. Тому ніколи не використовуйте для харчових цілей, особливо для приготування дитячих сумішей, воду з невідомих Вам джерел (криниць, каптажів, свердловин).
   В той час, коли кип’ятіння забрудненої мікробами води    їх знищує, то токсичність забрудненої нітратами води, навпаки, при кип’ятінні збільшується на 40-80%. Нітрати, потрапляючи в шлунково - кишковий тракт, можуть спричинити гостре та хронічне отруєння організму. Блокується  гемоглобін еритроцитів крові, внаслідок чого відбувається кисневе голодування тканин організму, що в окремих випадках може призвести до летальних наслідків.
   Тому, вирушаючи в дорогу, чи в разі різних аварійних ситуацій на джерелах та системах водопостачання краще тимчасово  для приготування їжі та пиття використовувати воду промислового виготовлення, яку слід придбати заздалегідь.
   В період надзвичайних ситуацій на певних територіях може виникнути дефіцит харчових продуктів та поширення стихійної торгівлі, особливо продуктами домашнього виготовлення, фальсифікованими та продуктами невідомого походження.
   Будьте пильними! Збудники сальмонельозу, ботулізму, харчових токсикоінфекцій не дрімають. Вони можуть бути не лише в сировині, а і в готових блюдах і консервах з м ’ яса, особливо птиці, яєць, риби,  молока, грибів, тощо при не дотриманні температурних режимів їх приготування, умов та термінів їх зберігання.
 Навіть при інтенсивному розмноженні сальмонел та збудників ботулізму у харчових продуктах,  вони не змінюють ні смаку, ні запаху, ні їхнього зовнішнього вигляду.
   Необхідно категорично виключити придбання виготовлених в невідомих домашніх умовах продуктів харчування, зокрема консервів з риби, грибів, в’яленої, копченої, соленої риби, тощо в місцях не санкціонованої  торгівлі та у приватних осіб. В кожній оселі слід  мати певний запас самих необхідних харчових продуктів, в тому числі консервованих, відомої Вам якості. Слід пам’ятати, що безпеку консервованої продукції з риби, м’яса, птиці  домашнього виготовлення забезпечить лише метод автоклавування при їх виготовленні.
   Проводьте активну боротьбу з гризунами.
   Для попередження забруднення харчових продуктів та води збудниками сальмонельозу та  особливо небезпечних захворювань- лептоспірозу, туляремії, бруцельозу, туберкульозу  дуже важливо зберігати  харчову продукцію у не доступних для мишовидних гризунів  місцях. Гризуни є також резервуаром борелій - збудників хвороби Лайма, які передаються до людини через укуси кліщів, проте не виключений і аліментарний шлях зараження. Не слід забувати, що гризуни є джерелом  та перенощиком збудника сказу.
   Не проведення суцільних дератизацій територій населених пунктів та низький рівень охоплення дератизаційними роботами  об’єктів району привело до значного збільшення кількості мишовидних гризунів. Зволікають проведенням дератизаційних  робіт на прилеглих територіях і орендарі місцевих водоймищ.
   Як результат, район вважається не благополучним по  захворюваності на хворобу Лайма (в поточному році зареєстровано 14 випадків). та лептоспірозу (2 випадки). Ензоотичними територіями являються адмінтериторії м. Шполи, сіл Кримки, Скотарево, Товмач,  Лебедин, Журавка, Мар’янівка, Матусів, Лозуватка, Капустино; по лептоспірозу - с. Матусів та с. Товмач.
  При будь – яких обставинах дотримуйтесь правил особистої гігієни. Часто мийте руки, навіть в разі відсутності води обробляйте їх вологими серветками, одеколоном, туалетною водою, горілкою чи іншими спиртними напоями. Бажано мати завжди при собі супершвидкий розпилювальний дезінфікуючий засіб, який знищує бактерії (включаючи туберкульозну паличку), віруси (збудники гепатитів, ВІЛ- інфекції,  грипу), грибки та не потребує після використання змивання.
   Використовуйте ці поради, вони допоможуть зберегти Вам здоров’я. 

Начальник відділу державного нагляду
за дотриманням санітарного законодавства
Шполянського районного управління 
Головного управління Держпродспоживслужби
 в Черкаській області                                                                                                                                                      М.І.Михайленко


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора